SATURDAY

16th Dec 2017

GET MY HOROSCOPE

app
Download
變身杯緣子打卡!只屬於你的杯緣子展
01.12.2017

要化身杯緣子咁掛係個杯邊唔再係夢,係日本嘅杯緣子展就可以俾大家影到好多好似杯緣子咁嘅相喇!

為左記念杯緣子推出五週年,係日本池袋就舉行「只屬於你的杯緣子展」。2012年突然出現嘅杯緣子,係發售一個星期已經賣出左10萬個以上。仲有唔少人都鐘意同自己嘅杯緣子影相,帶杯緣子去旅行添。就係呢種影相放上網嘅文化令到杯緣子爆紅,一齊回顧下杯緣子嘅故事啦!



一入場就見到超可愛嘅打卡熱點!就好似遊樂場嘅咖啡杯咁,多個超迷你size嘅杯緣子不停係面前旋轉。用左粉紅色嘅燈光,令整個造型超級夢幻可愛。



杯緣子就見得多,但有無見過佢地係點樣誕生呢?展覽中就有展出作者Tanaka Katsuki嘅展圖,仲係首次公開展出架!



多達1500種類以上嘅杯緣子公仔,就算係同一系列都有唔同顏色同姿勢,花多眼亂。



除左平日會見到嘅杯緣子外,今次仲展出左特別版同合作款嘅杯緣子。原來迪士尼明星同船梨精都有化身大家杯邊嘅寵兒,就連歌后安室奈美恵都可以坐係大家嘅杯邊架。



最特別嘅體驗就係多個可以化身杯緣子嘅Photo Spot,可以坐係杯邊或者整個人掛係杯邊都得。小編提提大家,如果想扮得似,不妨係去之前留意多啲杯緣子嘅造型,而且用表情搭救都好重要!



臨走前記得買手信,多款扭蛋同玩具都唔可以錯過。展覽中仲有售賣搶先發售嘅商品,會場限定發售嘅五週年記念商品都有。去日本嘅時候要留意喇。


「只屬於你的杯緣子展/ "Your Very Own Fuchico"」
日期:2017年12月1至18日
地址:
池袋PARCO 本館7F 「PARCO MUSEUM」

只屬於你的杯緣子展

Load more