SATURDAY

16th Dec 2017

GET MY HOROSCOPE

app
Download
宮城海鮮盛宴!宮城三陸海之幸祭
27.11.2017

對於日本魚生,相信大家都係食三文魚同吞拿魚居多。但除呢兩樣之外,其實日本仲有好多好食嘅魚,而且每一季都會有唔同魚當造,唔同季節就應該試下唔同嘅魚生~

譬如呢個時期最肥美嘅,係秋刀魚、鯖魚同劍魚。而今個月118日至1210日期間,大家可以香港嘅割烹 櫓杏,同豐洲水海鮮專門店,食到由盛海鮮嘅日本宮城縣直送香港嘅海鮮,俾大家感受一下宮城縣海鮮料理嘅魅力!

活動期間,豐洲水海鮮專門店會提供兩款海鮮和多款特色單品料理。

 

城產秋刀魚

秋刀魚非常著重鮮味,所以豐洲水海鮮專門店特意準備可以突出秋刀魚鮮味嘅秋刀魚丼飯。連魚皮嘅秋刀魚魚肉紅潤,肉質軟綿,口感滑嫩細緻。

秋鮭及魚子親子丼

宮城縣產的鮭魚,色澤鮮艷,甘甜爽口,富彈性,而魚子粒粒晶螢,彈性十足,兩樣配合起嚟,可以完全展現鮭魚嘅鮮美~

 

而割烹 櫓杏方面提供嘅菜單更豐富,所推出的特別套餐包括十個菜式,對滿足到鍾意食海鮮嘅你! 

前菜:宮城產有馬山椒煮秋刀魚

櫓杏將秋刀魚製作冷前菜,配搭山椒煮成有馬煮。甘味濃郁,魚骨酥軟化口,加上有馬山椒讓秋刀魚的風味更富有層次。

刺身:宮城產 秋刀魚、宮城產 真鯖、天空鮪魚中拖羅、南國三文魚、油甘魚

蒸物:特製茶碗蒸

當中放了三文魚子及燻製三文魚,蒸的過程中魚鮮味滲入滑溜的蒸蛋中,每一口蒸蛋中也散發魚鮮味,與蛋味十分相配!茶碗蒸是用櫓杏自家製高湯蒸製,細緻嫩滑,入口即化~

燒物:宮城產 照燒劍魚

燒魚方式鎖住肉汁,使魚肉保持嫩滑多汁,並充份帶出油脂香味。用咗櫓杏自家製照燒汁燒製,超級惹味~

炸物:宮城產 青海苔鹽炸穴子天婦羅

鍋物:宮城產 劍魚片涮涮鍋

將肉質結實肥美的劍魚切成魚片,配合自家製清淡微辛的昆布湯底,食材鮮味盡現,突顯出劍魚原有味道及鮮味!

醋物:宮城產 稻草燻真蠔 櫓杏特製蕃茄醬

櫓杏處理生蠔的方法比故特別,是先過一下熱水,再用稻草燻製,最後過冰水。一食落口,就可以感受到海水的咸香、稻草的燻香及甘甜的餘韻,再配埋特製蕃茄醬品嚐中和真蠔濃郁嘅味道,滋味無窮!

壽司:宮城產 赤貝、赤貝群邊、平目魚、真鯖、秋刀魚

湯物:宮城產 水蟹味噌湯

甜點:自家製 柚子花崗岩

 

另外都同大家介紹返其他用宮城產食材製成嘅料理~

 

特別推介呢道宮城海鮮雜錦飯!鮭魚、魚子、昆布和白飯的配搭恰到好處,令人回味無窮!


 宮城三陸祭

11月8日至12月10日


豊洲水產海鮮丼專門店

宮城產秋刀魚丼 HK$148

宮城產 秋鮭及魚子親子丼 HK$178

 

割烹 櫓杏

宮城三陸海之幸特別套餐 HK$1,380

 

割烹 櫓杏

地址:九龍尖沙咀彌敦道63號國際廣場282801號舖

電話:2818 0031

營業時間:

午市時段 中午12時正至下午230

晚市時段 晚上6時至11

 

豊洲水產海鮮丼專門店

銅鑼灣店: 香港灣仔謝斐道415-421號積福大廈 地下B

電話:2808 0292

營業時間:

午市時段 中午12時正至下午3

晚市時段 晚上6時至11

Load more